Άρθρα

Παρακάτω θα βρεις άρθρα για την υγιεινή διατροφή

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής για την έγκυο

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αφού σχετίζεται με την καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Παρακάτω θα βρείτε 10 βασικές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την εγκυμοσύνης σας: 1. Παρακολουθείτε το βάρος σας. Μια γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 10-12.5 κιλά κατά […]

‘Ασφαλής’ διατροφή στο γραφείο

Η 28η Απριλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Εσείς πόσο ‘διατροφικά ασφαλής’ νιώθετε στη δουλειά σας; Δυστυχώς, οι γρήγοροι ρυθμοί που έχουν πλέον καθιερωθεί καθιστούν πολύ δύσκολο τον προγραμματισμό της διατροφής μας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ωστόσο οι ώρες εργασίες καταλαμβάνουν το 1/3 της […]

Η σημασία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος αποτελεί για μια νόσο με ραγδαία αύξηση, που σε παγκόσμιο επίπεδο μετρά πάνω από 12.7 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου. Οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου / ορθού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος μπορεί […]

Από τη διατροφική πυραμίδα… στο πιάτο!

Στις 2 Ιουνίου 2011 η πρώτη κυρία της Αμερικής, η Μισέλ Ομπάμα, ανακοίνωσε την αλλαγή της διατροφικής πυραμίδας (η οποία υπάρχει στο προσκήνιο από το 1992) σε πιάτο. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που είναι μέρος της ευρύτερης καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Το πιάτο βασίζεται στις διατροφικές […]

Σύκο: το φρούτο που… γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή […]

Ένα… πορτοκάλι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα!

Το πορτοκάλι ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών, όπως το μανταρίνι, το λεμόνι, το νεράντζι και το γκρέιπφρουτ. Εκτός από την ευχάριστη γλυκόξινη γεύση και το έντονο άρωμα, το πορτοκάλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για την υγεία, αφού βοηθά στην κάλυψη του οργανισμού σε διάφορα συστατικά και συμβάλλει έμμεσα στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά […]

5 συμβουλές για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας

Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας: 1.Φροντίζετε το διαιτολόγιο σας να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλια, λεμόνια, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια). 2.Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, λιναρόσπορο ή καρύδια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (για βιταμίνες C, E, β-καροτένιο και σίδηρο). 3.Φροντίζετε να […]

Αλάτι, αναψυκτικά light και νεφρική λειτουργία: νέα δεδομένα

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (αλάτι) και αναψυκτικά light έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της νεφρικής τους λειτουργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Νεφρολογικής Εταιρίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 3000 γυναίκες στις οποίες σε χρονικό διάστημα 11 ετών η […]

Αλάτι: Πώς να το αποφύγετε

Σήμερα παρουσιάζουμε 6 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την περιττή πρόσληψη αλατιού: Αυξήστε την πρόσληψη φυσικών τροφίμων με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Περιορίστε τη χρήση αλατιού κατά το μαγείρεμα και στο τραπέζι. Περιορίσετε την πρόσληψή συσκευασμένων/επεξεργασμένων τροφίμων. Περίπου το 75% της πρόσληψης νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από αυτά τα τρόφιμα, […]

Ετικέτες τροφίμων: Πώς να τις διαβάσετε!

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, δημητριακά πρωινού, κράκερ, επιδόρπια γιαουρτιού, έτοιμα γεύματα κλπ) και όχι βασικά προϊόντα, πρώτες ύλες και φρέσκα τρόφιμα (π.χ. αλεύρι, λάδι, γάλα, τυρί, φρούτα, λαχανικά). Συστατικά: Τα συστατικά αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων κατά σειρά βάρους: πρώτα αναφέρονται τα συστατικά που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και τελευταία εκείνα που […]