Άρθρα

Παρακάτω θα βρεις άρθρα για την υγιεινή διατροφή

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής για την έγκυο

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αφού σχετίζεται με την καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Παρακάτω θα βρείτε 10 βασικές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την εγκυμοσύνης σας: 1. Παρακολουθείτε το βάρος σας. Μια γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 10-12.5 κιλά κατά […]

‘Ασφαλής’ διατροφή στο γραφείο

Η 28η Απριλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Εσείς πόσο ‘διατροφικά ασφαλής’ νιώθετε στη δουλειά σας; Δυστυχώς, οι γρήγοροι ρυθμοί που έχουν πλέον καθιερωθεί καθιστούν πολύ δύσκολο τον προγραμματισμό της διατροφής μας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ωστόσο οι ώρες εργασίες καταλαμβάνουν το 1/3 της […]

Η σημασία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος αποτελεί για μια νόσο με ραγδαία αύξηση, που σε παγκόσμιο επίπεδο μετρά πάνω από 12.7 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου. Οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου / ορθού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος μπορεί […]

Από τη διατροφική πυραμίδα… στο πιάτο!

Στις 2 Ιουνίου 2011 η πρώτη κυρία της Αμερικής, η Μισέλ Ομπάμα, ανακοίνωσε την αλλαγή της διατροφικής πυραμίδας (η οποία υπάρχει στο προσκήνιο από το 1992) σε πιάτο. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που είναι μέρος της ευρύτερης καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Το πιάτο βασίζεται στις διατροφικές […]

Σύκο: το φρούτο που… γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή […]

Ένα… πορτοκάλι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα!

Το πορτοκάλι ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών, όπως το μανταρίνι, το λεμόνι, το νεράντζι και το γκρέιπφρουτ. Εκτός από την ευχάριστη γλυκόξινη γεύση και το έντονο άρωμα, το πορτοκάλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για την υγεία, αφού βοηθά στην κάλυψη του οργανισμού σε διάφορα συστατικά και συμβάλλει έμμεσα στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά […]

5 συμβουλές για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας

Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας: 1.Φροντίζετε το διαιτολόγιο σας να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλια, λεμόνια, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια). 2.Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, λιναρόσπορο ή καρύδια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (για βιταμίνες C, E, β-καροτένιο και σίδηρο). 3.Φροντίζετε να […]

Αλάτι, αναψυκτικά light και νεφρική λειτουργία: νέα δεδομένα

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (αλάτι) και αναψυκτικά light έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της νεφρικής τους λειτουργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Νεφρολογικής Εταιρίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 3000 γυναίκες στις οποίες σε χρονικό διάστημα 11 ετών η […]

Αλάτι: Πώς να το αποφύγετε

Σήμερα παρουσιάζουμε 6 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την περιττή πρόσληψη αλατιού: Αυξήστε την πρόσληψη φυσικών τροφίμων με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Περιορίστε τη χρήση αλατιού κατά το μαγείρεμα και στο τραπέζι. Περιορίσετε την πρόσληψή συσκευασμένων/επεξεργασμένων τροφίμων. Περίπου το 75% της πρόσληψης νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από αυτά τα τρόφιμα, […]

Ετικέτες τροφίμων: Πώς να τις διαβάσετε!

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, δημητριακά πρωινού, κράκερ, επιδόρπια γιαουρτιού, έτοιμα γεύματα κλπ) και όχι βασικά προϊόντα, πρώτες ύλες και φρέσκα τρόφιμα (π.χ. αλεύρι, λάδι, γάλα, τυρί, φρούτα, λαχανικά). Συστατικά: Τα συστατικά αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων κατά σειρά βάρους: πρώτα αναφέρονται τα συστατικά που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και τελευταία εκείνα που […]

Αλκοόλ: Πότε, πόσο και τι μπορείτε να πίνετε χωρίς τύψεις

Λένε ότι ο “οίνος ευφραίνει καρδίαν”. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Ιδιαίτερα όταν το παρακάνουμε και το ένα ποτήρι φέρνει το άλλο σε βαθμό που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε 10+1 λόγους για να … μην πιείτε! Παχαίνει: 5 ποτά την εβδομάδα αρκούν για να πάρετε 1 κιλό σε 2 μήνες […]

Δυσκοιλιότητα: ένα συχνό πρόβλημα

Σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑ.ΣΤ.), περίπου 1 στους 5 Έλληνες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες, ενώ πλέον παρατηρείται και σε παιδιά. Αν και δεν υπάρχει κάποιος γενικά αποδεκτός ορισμός μπορούμε να πούμε ότι δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται η μη φυσιολογική συχνότητα κενώσεων η οποία συνοδεύεται και από χαρακτηριστικά […]

Νηστίσιμες σαλάτες: δώστε γεύση και χρώμα στη Σαρακοστή!

Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ξεκινήσει και πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μονοτονίας εξαιτίας του αποκλεισμού των ζωικών τροφίμων από τη διατροφή. Μια πολύ καλή λύση αποτελούν οι ευφάνταστες σαλάτες με συνδυασμούς τροφίμων που γεμίζουν το οργανισμό με ενέργεια και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Μερικά υλικά για το ντουλάπι και το ψυγείο σας: • Θαλασσινά (βραστές […]

Νερό: Ο μύθος των 8 ποτηριών

Το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού αποτελεί πάνω από το 50% του βάρους σε όλες τις ηλικίες. Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του σώματος είναι προφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί […]

10 συμβουλές για να πάρετε κιλά

Και ενώ όλοι γύρω σας πασχίζουν να χάσουν κιλά ενόψει του καλοκαιριού, εσείς έχετε το αντίθετο πρόβλημα: θέλετε να πάρετε μερικά κιλά, όμως παρότι ήδη νιώθετε ότι τρώτε πολύ, δεν βλέπετε αποτέλεσμα. Δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές και ίσως εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!   Καταρχήν για κάθε κιλό που θέλετε να πάρετε, πρέπει να […]

Διατροφή για όνειρα…γλυκά!

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ενδεδειγμένη διάρκεια ύπνου για τους ενήλικες είναι 7-8 ώρες. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, συχνά καθιστά τον πολύωρο ύπνο πολυτέλεια, ενώ πολλοί άνθρωποι πλέον αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως αϋπνία, ροχαλητό και σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Ο καλός ύπνος προσφέρει διάφορα οφέλη: δίνει ενέργεια, ευνοεί τη μνήμη και την απόδοση, βελτιώνει […]

Διατροφή για όμορφο δέρμα

Το δέρμα αποτελεί το εκτενέστερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Πέρα από το λειτουργικό του ρόλο (προστασία από το εξωτερικό περιβάλλον, ρύθμιση θερμοκρασίας του σώματος και ισορροπίας υγρών, αίσθηση αφής και πόνου κλπ), το δέρμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, την ελκυστικότητα και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, άλλοι περισσότερο […]

Νερό: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για το καλοκαίρι

Νερό: Πότε, πόσο και γιατί το χρειαζόμαστε; Το νερό είναι συνώνυμο της ζωής. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να επιβιώσουμε για περισσότερο από μερικά εικοσιτετράωρα. Πάνω από το 50% του ανθρώπινου σώματος είναι νερό, ενώ απώλεια υγρών μεγαλύτερη του 20% μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Ωστόσο, εκτός από την ακραία αυτή περίπτωση, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν […]

Κατανοώντας τις ετικέτες τροφίμων

Ετικέτες τροφίμων: Πολλοί τις βλέπουν, λίγοι τις διαβάζουν και ακόμα λιγότεροι τις κατανοούν. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων, με αποτέλεσμα ένα πολύτιμο εργαλείο να μένει ανεκμετάλλευτο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να… ‘δείτε με […]

Η διατροφική αξία της νηστείας

Η αξία της νηστείας ως θρησκευτική πράξη είναι αδιαμφισβήτητη. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι, εκτός από τα ψυχικά οφέλη, η νηστεία μπορεί να έχει ευεργετικές δράσεις και για την υγεία μας. Ειδικότερα, η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, μειώνει σημαντικά την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, διαιτητικής χοληστερόλης, ζωικής πρωτεΐνης και φαγητού απέξω, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την πρόσληψη […]

Το Πασχαλινό τραπέζι στο μικροσκόπιο

Το Πάσχα για τους Έλληνες είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, γλυκών και αλκοόλ. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό πως η υπερκατανάλωση τροφίμων και ποτών είναι τέτοια, που τελικά οδηγεί στην κατά 30% αύξηση της προσέλευσης στα νοσοκομεία, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών και γαστρεντερικών προβλημάτων. Ειδικά τα άτομα με επιβαρυμένο προφίλ (υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, […]

Αναψυκτικά: Αλήθειες και μύθοι

Ευχάριστα στη γεύση, εύκολα διαθέσιμα και προσιτά στην τιμή, τα αναψυκτικά αποτελούν ένα σχετικά νέο προϊόν με αυξανόμενη ζήτηση. Ωστόσο ποια είναι η επίδρασή τους στην υγεία, και τι από αυτά που ακούγονται για τα αναψυκτικά τελικά ισχύει; Τα αναψυκτικά παχαίνουν Καταρχήν θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι οποιοδήποτε μεμονωμένο τρόφιμο παχαίνει. Ωστόσο είναι αλήθεια […]

Διατροφή… για την καρδιά σας και μόνο!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 80% των θανάτων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα (ΚΝ). Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι σημεία-κλειδιά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των ΚΝ. Σύμμαχοι’ στην καλή λειτουργία της καρδιάς: Η απόκτηση […]