Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία

Παρακάτω θα βρείτε άρθρα σχετικά με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία

Βιταμίνη Α

Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την όραση, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από τον καρκίνο. Τη βρίσκουμε σε: γάλα κρόκος αυγού βούτυρο συκώτι λαχανικά και φρούτα με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα) εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. μαργαρίνες, δημητριακά πρωινού) Λόγω της αποθήκευσης της από τον οργανισμό, οι […]

Βιταμίνη D

Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και στην εναπόθεση του στα οστά, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Νέα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται σε πολύ περισσότερες λειτουργίες από όσες γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Η βιταμίνη D παράγεται κατά κύριο λόγο από το […]

Βιταμίνη Ε

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις βιταμίνες Α και C από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών και έχει αντιθρομβωτική δράση. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε: ελαιόλαδο ξηροί καρποί αυγά θαλασσινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά εμπλουτισμένες μαργαρίνες, αυγά

Βιταμίνη Κ

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την καλή υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ παράγεται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, αλλά βρίσκεται και στα εξής τρόφιμα: πράσινα φυλλώδη λαχανικά κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) ψάρι, συκώτι, κρέας, αυγά, δημητριακά (σε μικρότερη ποσότητα)

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Πρόκειται για υδατοδιαλυτές βιταμίνες και περιλαμβάνουν: Β1/ Θειαμίνη Β2/ Ριβοφλαβίνη Β3/ Νιασίνη Β5/ Παντοθενικό οξύ Β6/ Πυριδοξίνη Β7/ Βιοτίνη Β9/ Φυλλικό οξύ Β12/ Κοβαλαμίνη Συνολικά οι βιταμίνες αυτές εμπλέκονται στον μεταβολισμό της ενέργειας και διάφορες βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού. Πηγές τους είναι: πράσινα φυλλώδη λαχανικά ακατέργαστα δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά όσπρια ξηροί καρποί μαγιά κόκκινο κρέας, […]

Βιταμίνη C

Πρόκειται για υδατοδιαλυτή βιταμίνη με πολλαπλές λειτουργίες: ισχυρή αντιοξειδωτική δράση υποστήριξη της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου από το έντερο διατήρηση του συνδετικού ιστού (δόντια, οστά, τένοντες, αγγεία, δέρμα) μέσω της σύνθεσης κολλαγόνου συμβολή στη συναισθηματική και ψυχική υγεία μέσω της παραγωγής σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης Πηγές βιταμίνης C είναι τα […]

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για: την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης και κατ’ επέκταση τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς τη ρύθμιση της θερμοκρασίας το μεταβολισμός ενέργειας τη σωματική απόδοση Διατροφικές πηγές σιδήρου: Αιμικός σίδηρος: κόκκινο κρέας (ιδίως συκώτι, άπαχο κρέας), πουλερικά (ιδίως σκούρο κρέας), ψάρια. Μη αιμικός σίδηρος: αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, […]

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Πηγές: γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) σπανάκι, μπρόκολο ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, σουσάμι) ορισμένα ψάρια (που τρώγονται με το κόκκαλο π.χ. σαρδέλες) εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, ψωμί, δημητριακά Αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί, η περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά σε ασβέστιο […]